Eco friendly wassen; goed voor je kleding en portemonnee

Hoe je het ook wendt of keert; wasmachines belasten het milieu. Maar je wilt wel schone kleding en gemak. Dus teruggaan naar 1910 en alles met de hand doen is geen optie. Gelukkig zijn er genoeg manieren om milieuvriendelijk te wassen met een machine. En hé is het goed voor het milieu, dan is het ook goed voor je kleding én je portemonnee.


Koop een zuinige wasmachine

Ja, dat doe je niet zomaar. Het is ook een behoorlijke uitgave; zo’n nieuwe wasmachine. Maar denk hier eens over na; de wasmachines van nu zijn een stuk duurzamer dan wasmachines van 6 tot 8 jaar oud. Dit scheelt enorm in energie- en waterverbruik. En dat zie jij terug op de energierekening. Bovendien zijn ze vaak uitgerust handige functies zoals automatische wasmiddeldosering en speciale programma’s voor sportkleding of specifieke vlekken en stoffen bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je kleding gewassen wordt zoals het zou moeten waardoor het langer mooi blijft. Komt het financieel echt even niet uit om een wasmachine te kopen? Overweeg om een energiezuinige wasmachine te huren. Witgoed leasen is een snelle en slimme manier om heel duurzaam te wassen, zonder hoge aanschafkosten.

Gebruik de eco-stand

De eco-stand is ideaal om extra zuinig te wassen. Doordat kleding bij dit wasprogramma op een lage temperatuur gewassen wordt schiet de wastijd omhoog. Toch is wassen op deze stand een stuk duurzamer dan een standaard wasprogramma. Wassen op een hogere temperatuur duurt korter, maar kost ook meer energie. Bovendien verkleint een lage temperatuur de kans op krimpen. Zo komt je kleding schoon én puntgaaf de machine uit.

Was minder vaak

Niet alle kleding hoeft na 1x dragen de was in. Kijk goed naar hoe vies de kleding is of hoe het ruikt. Dat je elke dag schoon ondergoed aantrekt is logisch. Maar een spijkerbroek hoeft vaak niet na 1x dragen gewassen te worden. Ook zorgt minder wassen voor minder slijtage. Je kleding blijft hierdoor dus ook langer mooi.

Zorg voor een volle trommel

Spaar je was op totdat je een volle trommel hebt, want bij een niet goed gevulde wasmachine verbruik je 2x zoveel energie en water, terwijl de temperatuur die je kiest met een halve was vaak niet wordt gehaald. De wasmachine zit vol als je nog 1 vuist tussen de bovenkant van het wasgoed en de trommel kan doen.Let er wel op dat je je wasmachine niet volpropt om het volproppen. Sorteer kleding op kleur en materiaal en gooi niet alles lukraak bij elkaar.

Doseer slim

Stem de hoeveelheid wasmiddel af op de hoeveelheid was en hoe vuil de kleding is. Vaak is de wasmiddeldosering op de fles iets aan de hoge kant. Gebruik dit als uitgangspunt en gebruik iets minder. Zo bespaar je wasmiddel.

Dit geldt trouwens ook voor wasverzachter. Ja, wasverzachter maakt je kleding extra zacht en zorgt ervoor dat het lekker ruikt. Maar het is eigenlijk niet echt nodig. Wasmiddel reinigt en zorgt ook voor een frisse geur. Bovendien blijven resten wasmiddel en wasverzachter achter in de machine en zorgen ze voor verstoppingen of vetluis. En dit is niet goed voor de machine, maar ook niet voor je kleding. Ook kan te veel wasmiddel ervoor zorgen dat kleding sneller slijt of vaal wordt.

Centrifugeren: laag of hoog?

Centrifugeren zorgt ervoor dat je kleding zo droog mogelijk uit de wasmachine komt. Hoe lager het toerental waarop je centrifugeert, hoe zuiniger en hoe beter voor je kleding. Maar als je je wasgoed na het wassen in de droger stopt is het beter om een hoog toerental te kiezen. Dit kost inderdaad meer energie tijdens de wasbeurt, maar scheelt een hoop tijdens het drogen in de droger. Een droger verbruikt meer energie dan een wasmachine. Hang je je kleding aan de lijn na het wassen? Kies dan voor een laag toerental. En kijk ook altijd naar het waslabel. Hierop staat aangegeven of het kledingstuk wel geschikt is voor centrifugeren en op welk toerental. Dit je aan het aantal streepjes onder het “bakje” met water. Hoe minder streepjes, hoe delicater de stof en hoe lager het toerental.

Kleding drogen

Net zoals wassen heeft de manier waarop je je kleding droogt invloed op hoe lang je kleding mooi blijft. Heb je een droger? Kijk goed naar het waslabel of het kledingstuk wel in de droger mag. Wol is bijvoorbeeld zo’n stof dat je beter een de lucht kunt laten drogen. En hang een natte wollen trui niet op, maar laat het liggend drogen. De vochtigheid in combinatie met hangen zorgen ervoor dat de trui uittrekt.

Wil je duurzaam drogen én gemak? Koop een droger van hooguit een jaar of 4 oud. Deze zijn een stuk duurzamer in gebruik dan oudere modellen. Ook drogen ze niet langer dan nodig, scheelt energie, en hebben sommige exemplaren zelfs een zelfreinigende condensor. Dat is weer een schoonmaakklusje minder! Vind je een nieuwe droger kopen wat prijzig? Huur het! Dankzij witgoed verhuur kun je duurzaam drogen zonder direct de hoofdprijs te betalen. Wil je vooral duurzaam drogen? Skip de droger en laat je kleding aan de lucht drogen.